torstai 27. helmikuuta 2014

Flow-matot

Pienimuotoinen maailma pelastuu -fiilis oli läsnä, kun vanhoista, virttyneistä vaatteista, revenneistä lakanoista ja hiipuneista trikoista syntyi uusia iloisia räsymattoja. Maton kutominen on tuunausta ja kierrätystä parhaimmillaan. Paukutin kolme päivää viiden metrin keittiönmattoa lähi-ihmiseni velipojalle, bonuksena tein myös pienen kynnysmaton.

Käsityötieteen professori Sinikka Pöllänen on tutkinut käsitöiden ja hyvinvoinnin yhteyttä ja hänen mukaansa yhteys on vahva. Voin sen vain allekirjoittaa. Pölläsen mukaan kädellisinä olentoina meillä on suuri tarve tehdä käsillämme. Aivojemme yhteys käsiin on erityisen hallitseva.  Tekemiensä tutkimustulosten mukaan käsityön terapeuttisuus on perustunut käsin tekemiseen ja toiminnan aikana tapahtuvaan pohdintaan.

"Käsityö monikanavaisena toimintana on virittänyt aivoja, kehittänyt luovuutta ja ongelmanratkaisukykyä. Käsityö voikin aikaansaada Csikszentmihalyin kuvaaman flow-kokemuksen, jossa tulee tunne, että asiat sujuvat ilman ponnisteluja ja jossa yksilö kokee olevansa tasapainossa itsensä kanssa. Toisaalta se voi ilmentyä myös Frankenhaueserin kuvaamana iloisena stressi-kokemuksena, jossa sopivan vaikeusasteen sisältävän haasteen ratkaiseminen kehittää henkilökohtaisia kykyjä."

"Vahva tunnesitoutuminen tekemiseen ja tuotteisiin luo kontekstin, johon usein liittyy koti, perhe, läheiset ihmissuhteet, sosiaaliset verkostot ja traditiot." (www.käsityöelämässä.fi/12 näkökulmaa käsityöhön)

Pölläsen mukaan voidaankin puhua kokonaisvaltaisesta, kehollisesta voimauttavasta toiminnasta ja funktionaalisuudesta.

Oi miten olenkaan voimaantunut - no, ainakin iloinen, että matot tuli kudottua. Oman käden jälkeä on kyllä mukava katsella, ja vielä kun sillä on selkeä funktio. Mutta kestävätköhän nämä matot yhtä kauan kuin edeltäjänsä? Vuodelta 1964.





2 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Oi miten hienot matot! olet sinä taitava (tässäkin).
Mitä jos ei ole mitään kädentaitoja, itse ainakin olen aina tuuminut että en tainnut olla paikalla silloin kun niitä kädentaitoja jaettiin :)
T.Sari

Anne kirjoitti...

Hei Sari, kädentaidot eivät tarkoita pelkästään käsityötaitoja! Voit saada onnistumisen kokemuksia vaikka ruuanlaitosta - jossa minä muuten olen ihan tumpelo. En osaa enkä jaksa siitä kiinnostuakaan. Ehkä yksi parhaita kokemuksiani on ollut myös kasvimaan kitkeminen, kun kuuntelee kuulokkeilla luettua kirjaa tai kuunnelmaa samalla. Siinä on silloin täysin toisissa maailmoissa. Kai se perimmäinen ajatus on, että pystyy sen tekemisen ohella joko pohtimaan omiaan tai kuuntelemaan jotain, mikä on itseään kiinnostavaa tai ajatuksia herättävää.