maanantai 29. kesäkuuta 2015

Mutta kun ei oo kielipää...

Puutarhuriopinnot ovat ovella. Hyväksymisilmoituksen mukana tuli jo kotitehtäviä. Tai hienosti nykytermillä: etätehtäviä. Kertaa kasvibiologian perustietoja: miksi yhteyttäminen on kasville tärkeää ja mitä siihen tarvitaan ja mitä siitä vapautuu? Miksi soluhengitys on kasville tärkeää? Mitä haihtutuksessa tapahtuu? Mitä osmoosi tarkoittaa? Hm. Olenhan nuo asiat varmaan joskus kuullut, mutta, mutta... Onneksi tänä päivänä on internet! Tämä paholaisen keksintö lienee tässä kohden loistava apuri.

Etätehtävien lisäksi tuli noin 70 kasvin lista, jotka pitäisi opetella tunnistamaan ja nimeämään sekä suomeksi että mielellään myös latinaksi. (Ja tämä vain näin aluksi, lisää tulee opintojen edetessä.) Apua! Kun en koskaan ole ollut mikään kielinero. Lähi-ihminen kiikutti heti löytämänsä kirjan Latinaa puutarhureille riemullisena, että voi jotenkin tukea opiskeluani. Liikuttavaa. Kirja on kaunis ja sitä on kiva selailla. Ja onhan ne tieteelliset nimetkin jotenkin hauskoja. Harry Potter -elokuvistakin voi saada jotain vinkkiä lausumiseen... (Lohdutuksena kuitenkin tieto, että tentin läpäisee rimaa hipoen, jos tunnistaa kasvit ja tietää suomenkielisen nimen.)


Opintojen aloittamisesta kilpailee nyt kuitenkin myös mahdollisuuksien rajoissa oleva työpaikka. Siitä ei tässä vaiheessa sen enempää, tänä päivänä hakijoita on kuitenkin kymmenittäin. Mutta olen iloinen, että syksyllä jotain uutta joka tapauksessa alkaa. Nyt nautin kesästä, opettelen kasveja ja varsinkin kuvaan niitä.
















Tulppaani

















Varjohiippa
















Kevätesikko (Primula veris)













Pikkutalvio (Vinca minor)
















Kevätvuohenjuuri (Doronicum orientale)













Vuorenkilpi

Ei kommentteja: