maanantai 1. joulukuuta 2014

Reijoontuneet joululaulut

Ei voi olla totta! Joka ikinen joulu muutama muusikko haluaa tehdä oman joululevyn. Ja aina ne kuluneimmat - täysin reijoontuneet* laulut. Miten ihmeessä taantuma on joulun aikaan niin valtava, että mitään uutta ei voi keksiä? En innostu vanhoista joululauluista enkä varsinkaan niiden menneiden aikojen sanoituksista. Kuka enää nousee jouluaamuna kello viisi lähteäkseen joulukirkkoon aisakello helisten tai kuka jaksaa olla innoissaan, että saa vatsansa täyteen puuroa? Eikä jouluaamun varpunenkaan saa minua heltymään. Ja se kun on ihmisistä NIIN ihana. No, onhan Topelius toki kirjoittanut sen surutyönä lapsensa kuoleman vuoksi, se sallittakoon. Ja taitaa monessa muussakin joululaulussa olla takana syvempikin elämäntarina. Mutta silti, minä kaipaan uutta musiikkia, hyviä lauluja ja sanoituksia myös jouluna.

Tunnustan. En ole jouluihminen. Kun itse joulun perimmäinen sanoma meinaa unohtua kaiken tonttuilun alle. Joulupukkia en ole ymmärtänyt koskaan, se on yksi pahimpia lapsiin kohdistuneita huijauksia. Regressio lapsuuteen on kai ihmisille ihana asia. Minulle ei. En haikaile mitään mennyttä. Olen elänyt ihan normaalin ja onnellisen elämän tähän asti, mutta muistot riittävät, elän tässä hetkessä ja odotan tulevaa.

Minun jouluuni kuuluvat kyllä kynttilät, niin sisällä kuin ulkona. Kun pimeys tiivistyy äärimmilleen, silloin tarvitaan valonpilkahduksia. Ja myönnän, että ulkovalot saavat olla aika pitkään paikoillaan, kunnes valo alkaa pidentää päivää. Joulun parasta antia ovat myös hiljaisuus ja lepo, loma ja rauha. Ei sukulaisvierailuja, ei lahjapinoja. Vain hyvää ruokaa, sauna ja jouluyön messu.

Parasta on tietysti se, että saa viettää joulunsa sellaisena kuin sen haluaa. Ettei ole pakko mihinkään. Suotakoon se myös niille, jotka jaksavat vinguttaa samoja lauluja ja järjestää koko suvun juhlia. Joulumieli on kai hyvää tahtoa.


* reijoontunut = läpinäkyväksi hiipunut, kulunut vaate. Termi viittaa opiskeluaikojeni harjoittelupaikan työntekijään, jolla oli aina sama hiipunut gollege-paita yllään.



4 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

http://www.morjensta.fi/joulu/

Heippa! Miltäs tuo kuulostaa? Ei taida pitää sisällään yhtään vanhaa klisettä?

terveisin kaikkien mustien matonkuteitten emämaasta, Mikkelistä, Ulla

Anne kirjoitti...

Joo-o, tykkäsin! Vaikka havaittavissa olikin lievää parodiaa. Mutta kuitenkin.

Anne kirjoitti...

Niin - piti jälkikäteen vähän pehmentää omia kommenttejani, kun muistutuksen omaisesti juuri tänään oli paikallislehdessä juttu joululaulujen historiasta ja taustoista. Eihän sitä toisen tuskaa voi väheksyä (viitaten Varpunen jouluaamuna -lauluun). Mutta eihän sitä aina voi muistaa tai tietää kaikkia taustoja. Siksi kai yleensä pitäydynkin liian rajuista kannanotoista...

Anonyymi kirjoitti...

Minä, varsinainen anonyymi. täällä taas...

Sylvian joululaulun voittanutta ei minulle henkilökohtaisesti vielä ole, mutta otettiin miehen kanssa männä viikoilla uutta kokemusta Raskasta Joulua konsertissa. Tyypit veti mielestäni tosissaan, ei mitään rienausta tms. Voisi melkein sanoa, että oli puhutteleva kokemus, koska muutama kappale oli niin upea. Oheisessa YouTuben videossa oli meille entuudestaan ihan tuntematon biisi. Taltionnin laadusta huolimatta asia tulee selväksi. Terkuin! Lunta odotellessa... Antony Parviainen 1939 Mikkeli raskasta joulua 2014